UYDU SİSTEMLERİ

Multiswitchli sistemler nasıl kullanılır?
Multiswitchli sistemde; bina içinde kaç televizyon alıcı cihazı bağlanacaksa ? O sayıda Multiswitch çıkış (out) kapasitesi seçilmelidir. Örneğin bir dairede 3 televizyon cihazından uydular izlenecek ise ? Daire sayısı x 3 = .. kadar çıkışı olan Multiswitch cihazı seçilmelidir.

Kat sayısı yüksek olan binalarda; kaskad bağlanabilen ( ard arda giriş çıkış yapılabilen ) Multiswitch kullanılmalıdır. Böylelikle uydu antenlerden gelen kablolar .. katlara konulan çok sayıdaki Multiswitch cihazına girip çıkarak, bir sonraki Multiswitche de ulaşabilir.

Özellikle kat sayısı fazla olan rezidans, hotel, toplu konut gibi yerlerde; bu switchler katlardaki televizyon sayısına göre ard arda bağlanarak, daha az kablo kullanımlı merkezi uydu anten tesisatı yapılmış olur.

Multiswich ve Headend arasındaki fark

Multiswichli merkezi uydu yayın sisteminin normal headend li smatv teknolojisine göre en büyük avantajı; çok daha fazla uydu kanalı izlenebilmesine olanak sağlaması ve kullanıcıların şifreli platformların yayınlarını izleyebilmeleri için tercihlerini kendilerinin yapabilmelerine olanak sağlamasıdır.

Buna karşılık; normal headend teknolojili smatv tesisatına göre en büyük farkı .. her alıcı noktasında receiver – uydu alıcı – cihazı kullanılması gerekmesidir. Emlak Konut – TOKİ gibi merkezi uydu sistemi tesisatı uygulanan konutlarda; hem smatv headend sistemi, hemde multiswitch dağıtım teknolojisi kullanılmaktadır.

Bu tür hem analog – hem digital headend, hem de multiswichli merkezi uydu yayın tesisatı teknolojisine de; geniş bantlı ( televizyon bandı + uydu bandı ) smatv teknolojisi denmektedir.

Headend nedir, ne işe yarar?
Headend; SMATV sistemlerinin TV yayınlarının alınıp düzenlendiği ana merkez demektir.Bu yayınlar; uydudan, kablodan, yerel vericilerden ve çeşitli kaynaklardan alınan yayınlardır.

Smatv sistemi ne demektir ?

SMATV (Satellite Master Antenna TV) teriminin anlamı; Merkezi Uydu Anten TV sistemidir.

SMATV iki formatta karşımıza çıkar. 1- RF Dağıtım 2-Geniş Bantlı Dağıtım. (RF + Uydu Bandı)

RF Dağıtımda; Çeşitli uydulardan (Türksat, Digitürk, Hotbird, Astra vb…) alınan belirli sayıda TV ve Radyo kanalı tek bir merkezde toplanarak, yerleşim yerlerinde kablolarla dağıtılır.

Yayının TV’ye verilmesi için herhangi bir ara yüze (Receiver,decoder…vs) İhtiyaç yoktur.Direkt olarak prizden TV ye kablo bağlantısı yeterlidir.

Geniş Bantlı dağıtımda; hem yayınların direk olarak TV cihazlarından alınma imkanı vardır. Hemde; herhangi bir noktada.. uydu platformlarının (Digitürk, D-Smart..) yayınlarını uydu alıcı takarak izleme imkanı vardır.Ayrıca; basit ve ucuz bir uydu alıcı ile de.. isteyenler; headend sistemine konulan uydu antenlerdeki tüm TV ve Radyo yayınları izleyebilirler – dinleyebilirler.

Merkezi Uydu Teknolojisinin avantajları nelerdir ?

Headend ve dağıtım tesisatının oluşturduğu Merkezi Uydu Anten tesislerinde; Tv Kanal başı maliyet, daire, oda veya TV cihazı başına maliyet.. bireysel sistemlere göre çok ekonomik olmaktadır.

Hotel, rezidans, toplu konut, site, villa grupları.. gibi yerleşim merkezlerinde; çok sayıda ve kaliteli bir şekilde TV yayın, kamera, yerel yayın, info yayın gibi çeşitli kaynakların izlenebilmesinin en sağlıklı yöntemi;

headend kurulması ve headend de oluşturulan yayınların, dağıtım sistemiyle yerleşim yerine ulaştırılmasıdır.

Ayrıca; tek bir noktada headend sistemi kurarak ve buradaki yayınları kablolar ile toplu yerleşim (site, otel, rezidans, villalar) yerlerine dağıtarak, binaların estetik görünümleride korunmaktadır.

DVB-C ( QAM ) Headend Sistemleri.

Son yıllarda üretilip satışa sunulan LCD – LED – PLAZMA televizyon alıcılarının DVB-T ve/veya DVB-C Tunerli olmaları;

Merkezi Uydu Tv dağıtım sistemlerinde yeni alternatif çözümler sunmaktadır.

Klasik Headend (ana yayın merkezi) sistemlerindeki kanal frekans bandının sınırlı olması, HD yayınların (yüksek çözünürlüklü) Analog sistem ile iletilmesinin mümkün olmaması..

artık günümüz TV alıcıları, DVB-T ve DVB-C trans modülatörler ve modülatörler ile sorun olmaktan çıkmıştır.

Eski tip Headend sisteminizdeki 1 Analog TV kanalına karşı gelen bir frekanstan DVB-C modülatör ilavesiyle 10 SD veya 4 HD TV yayını.. DVB-T modülatör ilavesiyle 5 SD veya 2 HD TV yayını mevcut sisteme ilave edebilirsiniz.

Bu modülatörler ile; uydulardan aldığınız yayınları, kapalı-devre televizyon kamera sistemleri ( CCTV ) ya da video oynatıcılardan alacağınız ses / video sinyallerini DVB-T ve DVB-C standardı kullanan herhangi bir TV’ye gönderebilirsiniz.

Ekran ve klavyesi vasıtası ile veya USB arayüzü ile bilgisayara bağlanarak TV kanallarının konfigürasyonunu yapabilirsiniz. RF birleştirici sayesinde mevcut anten sinyallerinden module edilmiş kanallar kolaylıkla eklenebilir.

Ayrıca diğer modülatörler ve herhangi RF sinyalleri ile seri bağlanılarak SMATV sistemindeki bir koaksiyel kablodan geçen kanal sayısı istenilen miktarda arttırılmış olur.

Böylelikle; mevcut bina TV dağıtım sisteminizin amplifikatör, bölücü, kablo, priz malzemelerinde herhangi bir müdahalede bulunmadan.. TV kanal sayılarını arttırabilir, HD yayınlar ilave edebilir, DVD-VCD gibi görüntü ve ses cihazları ekleyebilir, CCTV kamera – güvenlik sistemlerinizin TV cihazlarınızdan da yüksek çözünürlüklü ( HD ) olarak izlenmesini sağlayabilirsiniz.

FİBER OPTİK SİSTEMLER
Büyük arazi ölçekli merkezi televizyon yayını veya rezidans, gökdelen, çok katlı otel gibi yüksek binalarda SMATV – merkezi uydu televizyon sistemi – altyapısı; fiber optik kablolu olmak zorundadır.
Klasik tipteki coaxiel kablolu tesisatlarda .. coaxiel kabloların zayıflama değerleri, zayıflayan sinyali kuvvetlendirmek için kullanılan yükselticiler ve coaxiel kabloları bölmek için kullanılan splitter ve tap-offlar büyük oranda zayıflamalara sebep olurlar.

Bu yüzden geniş ölçekli ve yüksek katlı bina smatv dağıtım tesisatlarında son yıllarda fiber optik kablo alt yapılı merkezi uydu televizyon sistemi kullanılmaktadır.

Böylelikle smatv merkezindeki headend – ana uydu tv yayın cihazı – uzak mesafe ve yükseklik durumlarında rahatlıkla televizyon yayınlarını hemen hemen kayıpsız olarak iletilmesini temin eder.

Headend sisteminden verilecek yüzlerce sayıdaki HD – SD kalitedeki merkezi uydu yayınları ve uydulardan alınarak direk olarak dağıtım tesisatına verilecek L Band – uydu bandı – televizyon yayınları tek bir fiber optik kıl üzerinden tüm smatv tesisatına en verimli olarak dağıtılır.

Bu yöntemle; tüm televizyon alıcısı prizlere hem direk olarak televizyon alıısı bağlanabilir hem de, Digiturk – DSmart – TiViBu .. gibi abonelik sistemli platform yayınları verilebilir.

Single mod cinsi fiber kablo, fiber bölücü pasif elemanlar ve bina girişlerindeki fiber – koaksiel dönüştürücüler ile; headend ile alınan uydu televizyon yayınları ve uydu bandındaki tüm transponder ( dijital uydu paketleri ) .. sistemdeki en uzak mesafelere kadar orjinalliği bozulmadan bina girişlerine kadar iletilebilir.

Ayrıca; günümüzün uydu teknolojilerindeki gelişmeler sonucu gittikçe artan uydu kanallarını, fiberoptik-smatv-merkezi-uydu teknolojisi ile sağlıklı olarak televizyon prizlerine ulaştırmak mümkündür.


ÜCRETSİZ KEŞİF VE TEKLİF FORMU